Nowe, letnie menu Restauracji Polka

L

ato, lato... ah to Ty! Celebrujemy nadejście lata nowym, bardzo świeżym i orzeźwiającym menu. Wśród nowości wędzony arbuz, chłodnik z buraka, perliczka oraz rabarbar. Restauracja Polka zaprasza na wyjątkowe smaki lata.

Przystawka

Wędzony arbuz z trybulą i jabłkiem. Zimna, bardzo orzeźwiająca przystawka. Arbuz przed podaniem został zamarynowany w czerwonym winie i soku z granatu, następnie podwędzony na zimno w wiórkach z jabłoni. Dodatkami do przystawki są jabłko marynowane w oliwie koperkowej oraz mus z mango. Rewelacyjne połączenie, idealne na lato.

Zupa

Tego lata, jak co roku królują chłodniki. Szef Kuchni Tomasz Morys tym razem przygotował chłodnik z buraka z jajkiem, ogórkiem, maliną i koperkiem. Chłodnik powstał na bazie domowego zakwasu buraczanego z dodatkiem maślanki, jogurtu i słodkiej śmietanki. Kompresowane warzywa, jajko w wersji sous vide, świeże maliny oraz mus malinowy stanowią o wyjątkowości tego dania. Chłodnik najlepiej smakuje na tarasie ogrodowym Aries Hotel & Spa Wisła.

Danie główne

Perliczka z marynowanymi truskawkami, rabarbarem, botwinką i dymką.

Jak powstaje takie danie? Noga z perliczki została podzielona na dwie części. Jedna jest wytrybowana z kości, druga oczyszczona ze skóry i opanierowana w panco. Mięso było marynowane w soli i cukrze w stosunku 1:1 a następnie gotowane w niskiej temperaturze. Dodatkami są confitowany rabarbar w syropie cukrowym z lawendą oraz dymka, botwinka confi oraz sos winny z oliwą dyniową. Ostatnim, ale nie mniej ważnym dodatkiem są bardzo orzeźwiające truskawki, które były marynowane w lawendzie i occie balsamicznym. Mistrzostwo smaku na talerzu...

Deser

Sable z rabarbarem i białą czekoladą, czyli kwintesencja lata na deser. Sable to bardzo kruche ciastko, które powstało z mączki migdałowej. Do tego lody rzemieślnicze waniliowo- rabarbarowe, confitowany rabarbar oraz chips z rabarbaru. Takie połączenie jednym określeniem nazywa się - assetie z rabarbaru. Assiette to danie, które składa się z różnych wersji i sposobów przyrządzenia jednego składnika. Całość deseru wieńczy syrop z rabarbaru ze świeżymi owocami. Gorąco polecamy!

Restauracja Polka - jesteśmy otwarci codziennie od 13.00 do 22.00

Po menu zapraszamy -> TUTAJ

Przeczytaj także:

Poprzedni artykuł
Wisła na starej pocztówce
Następny artykuł
Szlaki rowerowe w Wiśle

Najnowsze artykuły

KompasGo - ruszamy na szlak!

KompasGo - ruszamy na szlak!

Kolejna trasa z Wisły w aplikacji KompasGo. Czym jest KompasGo? To niestandardowy „przewodnik turystyczny” w formie aplikacji mobilnej, dzięki której zwiedzanie ciekawych miejsc ma przygodową formę...

Hotel dla zakochanych? Poznaj uroki Wisły jesienią

Hotel dla zakochanych? Poznaj uroki Wisły jesienią

Jesień sprzyja romantyzmowi. Długie wieczory, wisząca w powietrzu nostalgia, nastrojowe krajobrazy malowane przez przyrodę – wszystko to wpływa na nasze samopoczucie i potrzeby. Pragnienie ciepła i...

Wisła czy Szczyrk? Dowiedz się, gdzie warto spędzić urlop

Wisła czy Szczyrk? Dowiedz się, gdzie warto spędzić urlop

Beskid Śląski to nie tylko malownicze góry – to także niezwykle klimatyczne miasteczka, wśród których prym wiodą Wisła i Szczyrk. Kurorty te cieszą się dużą popularnością, oferując turystom mnóstwo...

No items found.