Nowe, letnie menu Restauracji Polka

L

ato, lato... ah to Ty! Celebrujemy nadejście lata nowym, bardzo świeżym i orzeźwiającym menu. Wśród nowości wędzony arbuz, chłodnik z buraka, perliczka oraz rabarbar. Restauracja Polka zaprasza na wyjątkowe smaki lata.

Przystawka

Wędzony arbuz z trybulą i jabłkiem. Zimna, bardzo orzeźwiająca przystawka. Arbuz przed podaniem został zamarynowany w czerwonym winie i soku z granatu, następnie podwędzony na zimno w wiórkach z jabłoni. Dodatkami do przystawki są jabłko marynowane w oliwie koperkowej oraz mus z mango. Rewelacyjne połączenie, idealne na lato.

Zupa

Tego lata, jak co roku królują chłodniki. Szef Kuchni Tomasz Morys tym razem przygotował chłodnik z buraka z jajkiem, ogórkiem, maliną i koperkiem. Chłodnik powstał na bazie domowego zakwasu buraczanego z dodatkiem maślanki, jogurtu i słodkiej śmietanki. Kompresowane warzywa, jajko w wersji sous vide, świeże maliny oraz mus malinowy stanowią o wyjątkowości tego dania. Chłodnik najlepiej smakuje na tarasie ogrodowym Aries Hotel & Spa Wisła.

Danie główne

Perliczka z marynowanymi truskawkami, rabarbarem, botwinką i dymką.

Jak powstaje takie danie? Noga z perliczki została podzielona na dwie części. Jedna jest wytrybowana z kości, druga oczyszczona ze skóry i opanierowana w panco. Mięso było marynowane w soli i cukrze w stosunku 1:1 a następnie gotowane w niskiej temperaturze. Dodatkami są confitowany rabarbar w syropie cukrowym z lawendą oraz dymka, botwinka confi oraz sos winny z oliwą dyniową. Ostatnim, ale nie mniej ważnym dodatkiem są bardzo orzeźwiające truskawki, które były marynowane w lawendzie i occie balsamicznym. Mistrzostwo smaku na talerzu...

Deser

Sable z rabarbarem i białą czekoladą, czyli kwintesencja lata na deser. Sable to bardzo kruche ciastko, które powstało z mączki migdałowej. Do tego lody rzemieślnicze waniliowo- rabarbarowe, confitowany rabarbar oraz chips z rabarbaru. Takie połączenie jednym określeniem nazywa się - assetie z rabarbaru. Assiette to danie, które składa się z różnych wersji i sposobów przyrządzenia jednego składnika. Całość deseru wieńczy syrop z rabarbaru ze świeżymi owocami. Gorąco polecamy!

Restauracja Polka - jesteśmy otwarci codziennie od 13.00 do 22.00

Po menu zapraszamy -> TUTAJ

Przeczytaj także:

Poprzedni artykuł
Wisła na starej pocztówce
Następny artykuł
Szlaki rowerowe w Wiśle

Najnowsze artykuły

Niespodzianka w pokoju hotelowym

Niespodzianka w pokoju hotelowym

Każda podróż zasługuje na wyjątkowy początek, a hotele mają za zadanie uczynić ten moment niezapomnianym. W Aries Hotel & Spa Wisła przywiązujemy ogromną wagę do kreowania niezapomnianych przeżyć d...

Tydzień Kultury Beskidzkiej w Wiśle

Tydzień Kultury Beskidzkiej w Wiśle

Nie od dziś wiadomo, że Beskidy stanowią serce regionu o bogatej kulturze i tradycjach. Co roku, miasto Wisła staje się świadkiem niezwykłego wydarzenia - Tygodnia Kultury Beskidzkiej, w którym wsp...

Zapora Wisła Czarne - historia powstania

Zapora Wisła Czarne - historia powstania

Zaporę wodną w Wiśle Czarnem budowano w latach 1967-1973, w miejscu nieco poniżej połączenia potoków Czarnej i Białej Wisełki, które wskutek spiętrzenia wód zostało zalane. Z powodu budowy musiano ...

No items found.