Truskawka na słodko czy wytrawnie?

P

rzełom czerwca i lipca to czas, kiedy dojrzewają najsłodsze i najdłużej wyczekiwane owoce lata... truskawki. W tym sezonie Szef Kuchni Tomasz Morys proponuje przetwory z truskawek w nieco innej odsłonie bo z dodatkiem chilli i lawendy a to wszystko w magicznej przestrzeni Greenhouse Aries.

Na początek "Kiszone truskawki".

Potrzebujemy:

  • Truskawki 1 kg
  • Wodę 1 l
  • Sól 20 gr
  • Goździki 5 gr
  • Papryczki habanero 5 gr

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy, ale co najważniejsze nie obieramy z szypułek. Gotujemy wodę i dodajemy do niej sól oraz goździki. Czekamy aż woda się zagotuje poczym studzimy ją do temperatury około 40 stopni. Umyte truskawki wkładamy do wyparzonego słoika wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki papryczkami. Całość zalewamy przygotowaną zalewą. Po zamknięciu słoika pasteryzujemy go 15 minut w temperaturze 80 stopni. Tak przygotowane truskawki odstawiamy na około miesiąc w ciemne, chłodne miejsce. Jeśli raz zrobicie kiszone truskawki już zawsze będą gościć w Waszych spiżarkach.

Truskawki na słodko to "Konfitura z truskawek z melisą i lawendą".

Potrzebujemy:

  • Truskawki 1 kg
  • Woda 0,5 l
  • Cukier 0,5 kg
  • Lawenda 10 gr
  • Melisa 10 gr

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartkę. W osobnym naczyniu przygotowujemy roztwór z: wody, cukru, kwiatów lawendy oraz liści melisy. Gdy woda osiągnie konsystencję syropu, cedzimy całość przez sito lub sitkiem wyciągamy lawendę oraz melisę. Do gotowego syropu wkładamy truskawki i dusimy do momentu aż uzyskamy konsystencję konfitury. Ważne: truskawki powinny zachować swój kształt. Gotową konfiturę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut w temperaturze 80 stopni.

Poprzedni artykuł
Nowa kategoria - pokoje z tarasami
Następny artykuł
6 zasad bezpiecznego wędrowania po Beskidach

Najnowsze artykuły

Niespodzianka w pokoju hotelowym

Niespodzianka w pokoju hotelowym

Każda podróż zasługuje na wyjątkowy początek, a hotele mają za zadanie uczynić ten moment niezapomnianym. W Aries Hotel & Spa Wisła przywiązujemy ogromną wagę do kreowania niezapomnianych przeżyć d...

Tydzień Kultury Beskidzkiej w Wiśle

Tydzień Kultury Beskidzkiej w Wiśle

Nie od dziś wiadomo, że Beskidy stanowią serce regionu o bogatej kulturze i tradycjach. Co roku, miasto Wisła staje się świadkiem niezwykłego wydarzenia - Tygodnia Kultury Beskidzkiej, w którym wsp...

Zapora Wisła Czarne - historia powstania

Zapora Wisła Czarne - historia powstania

Zaporę wodną w Wiśle Czarnem budowano w latach 1967-1973, w miejscu nieco poniżej połączenia potoków Czarnej i Białej Wisełki, które wskutek spiętrzenia wód zostało zalane. Z powodu budowy musiano ...

No items found.