Restauracja Polka - nowe dania

P

ierogi, ryba czy danie mięsne? Przedstawiamy trzy nowe dania, które od lutego królują w karcie menu Restauracji Polka. Pierogi z żebrem wołowym - klasyka w innowacyjnej odsłonie. Halibut - prostota i głębia smaku. Jeleń - wyśmienite połączenie dziczyzny z brokułem. Które danie wybieracie?

Pierogi z żebrem wołowym

Takich jeszcze na pewno nie jedliście, a koniecznie musicie spróbować. Farsz pierogów, czyli żebro wołowe jest marynowane w mieszance soli i cukru w stosunku 1:1 z dodatkiem sosu demi glace. Po tym procesie żebro jest pieczone bardzo długo (od 10 do 12 godzin) w niskiej temperaturze. Ciasto? Równie zaskakujące co farsz, bo przygotowywane z łoju wołowego zamiast oleju co nadaje mu niepowtarzalny smak. Dodatek to cebula w dwóch odsłonach. Pierwsza - cebula biała, prażona. Druga - cebula perłowa marynowana w zalewie słodko-kwaśnej tj. wodzie, occie i cukrze w stosunku 1:1:1. Danie wykończone jest domowymi piklami i pudrem z suszonych ziół.

Halibut

"Danie z halibutem to prostota przez duże P. Danie to przedstawia jak z podstawowych składników wyciągnąć głębię smaku i pokazać to w ciekawy sposób" - przyznaje Szef Kuchni Tomasz Morys. Ryba - halibut do dania jest dostarczana na kuchnię w całości. Po rozbiorze filety są moczone w mieszance soli i cukru z dodatkiem cytrusów. Z pozostałości po filetowaniu przygotowywany jest glas rybny, który podbija smak ryby (korpusy wraz z warzywami są pieczone i gotowane z dodatkiem czerwonego wina aż do redukcji o 80% -  tak powstaje bardzo mocna esencja rybna). Skóra z ryby jest czyszczona, suszona i smażona, aby w etapie końcowym pojawić się na talerzu w formie czipsów. Warzywa korzeniowe do dania są gotowane w oleju (confitowane) ale także piklowane (w marynacie octowo cukrowej z dodatkiem sosu rybnego). Dopełnieniem smaku halibuta w daniu jest świeży szpinak smażony na maśle z czosnkiem i białym winem a także sos kaparowy, który powstaje z szalotki, czosnku, białego wina, owoców kaparów oraz masła.

Jeleń

Jeśli danie z dziczyzną nigdy nie jest waszym tzw. "pierwszym wyborem" to dla tego dania zmienicie zdanie. Polędwica z jelenia przed smażeniem jest marynowana w occie balsamicznym przez 15 minut. Dodatkiem są ziemniaki, które teoretycznie są dekonstrukcją placków ziemniaczanych. Ziemniaki są ścierane na grubych oczkach, odsączane z wody a następnie łączone z mąką oraz przyprawami: solą, pieprzem i majerankiem. Po doprawieniu ziemniaki są gotowane w temperaturze 100 stopni, wystudzane a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Zblanszowany i zmielony z dodatkiem śmietany i żelatyny groszek jest podawany na zimno w formie musu. Brokuł w daniu dodaje orzeźwienia, ponieważ jest tylko zblanszowany i doprawiony sokiem z cytryny.

Głodni? Zapraszamy do rezerwacji stolika. Restauracja Polka jest otwarta codziennie, 13.00 - 22.00 Warto wspomnieć, że opiekunem restauracji jest znana restauratorka Magda Gessler, której wysokie wymagania są gwarantem wyśmienitego smaku serwowanych potraw.

Z bogatej karty menu można wybierać od ryb (pstrąg wiślański, jesiotr) po wysokiej klasy mięsa (jagnięcina, cielęcina, steki) na wyjątkowych deserach kończąc.

Karta menu -> TUTAJ

Przeczytaj także:

Poprzedni artykuł
Nowa kategoria pokoi dla rodzin
Następny artykuł
Saint Malo - ekskluzywne zabiegi w Aries SPA

Najnowsze artykuły

Greenhouse Aries - nowe menu degustacyjne

Greenhouse Aries - nowe menu degustacyjne

Greenhouse Aries właśnie zaprezentował nowe, letnie menu. 7 dań zaspokoi z całą pewnością gusta nawet najbardziej wymagających podniebień. Jakie składniki królują w tym sezonie? Arbuz, langustyna, ...

PSYjaciele w Aries

PSYjaciele w Aries

Czworonożni PSYjaciele od zawsze byli i są mile widziani w Aries Hotel & Spa Wisła. Od czerwca czeka jednak na nich kilka niespodzianek. Sprawdźcie jakie i już dzisiaj zaplanujcie wspólny wyjazd do...

5 TOP kosmetyków na lato

5 TOP kosmetyków na lato

Lato na dobre zawitało do Wisły. Już wkrótce termometry wskażą ponad 28 stopni Celsjusza. Warto w takich warunkach jeszcze intensywniej zadbać o naszą skórę, zwłaszcza pod kątem ochrony przed promi...

No items found.