Kontynuuj bez akceptacji
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Platan Hotels & Resorts Sp. z o.o., ul. Poleczki 23, 02-822, Warszawa Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.
Polityki prywatności i stosowania plików Cookies

Polityki prywatności i stosowania plików Cookies

  • 1. Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania i ochrony danych osobowych przekazanych przez użytkowników w związku z korzystaniem przez nich z usług oferowanych przez serwis internetowy Aries Hotel & Spa Wisła (dalej: Serwis)
  • 2. Administratorem danych osobowych zawartych w Serwisie jest Platan Hotels & Resorts Sp. z o.o., Warszawa 02-822, Poleczki 23 wpisaną do rejestru przedsiębiorców pod numerem NIP: 9512354237 (dalej: Administrator).
  • 3. Administrator powołał Inspektora Ochrony Danych, z którym można skontaktować się drogą elektroniczną:  iod@platanhotels.pl
  • 4. W trosce o bezpieczeństwo powierzonych danych osobowych Administrator działa w oparciu o wewnętrzne procedury i zalecenia, zgodne z odpowiednimi aktami prawnymi w zakresie ochrony danych osobowych, a w szczególności z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46 WE.
  • 5. Administrator dokłada szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których dane dotyczą, a w szczególności zapewnia, iż dane osobowe są:
  • a) przetwarzane zgodnie z prawem;
  • b) zbierane dla oznaczonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu niezgodnemu z tymi celami;
  • c) merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane;
  • d) przechowywane w postaci umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż jest to niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania;
  • 6. Administrator przetwarza dobrowolnie podane przez użytkowników Serwisu dane osobowe, jedynie w celu:
  • a) udzielania odpowiedzi na zapytania użytkowników kierowane przy użyciu formularza kontaktowego, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO
  • b) przyjęcia rezerwacji przy użyciu systemu rezerwacji online, na podstawie art. A lit. b RODO
  • c) realizacji obowiązku prawnego ciążącym na Administratorze w związku z prowadzoną działalnością, na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. c RODO,
  • d) marketingu, w tym przesyłania informacji handlowych na adres poczty elektronicznej, jeżeli Klient wyraził na to zgodę, poprzez zaznaczenie odpowiedniego pola w procesie rezerwacji lub składania zapytania przez formularz kontaktowy, na podstawie art. 6 ust.1 lit. a RODO. Zgoda na przetwarzanie danych w celach marketingowych oraz przesyłanie informacji handlowej może być cofnięta poprzez kliknięcie odpowiedniego linku w otrzymanej wiadomości lub wysłane takiego zgłoszenia na adres e-mail Administratora,
  • e) realizacji uzasadnionego interesu Administratora danych osobowych w szczególnych przypadkach na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. f) RODO np. windykacji, czy monitorowania wizyjnego ruchu na terenie Obiektu,
  • f) przeprowadzenia procesu rekrutacji, na podstaw art. 6 ust. 1 lit. a RODO.
  • 7. Profilowania Twoich preferencji i zainteresowań w celu najlepszego dopasowania naszej komunikacji marketingowej oraz oferty produktów i usług do Twoich potrzeb. Podstawą profilowania Twoich preferencji i zainteresowań są m.in.:
  • a) podane przez Ciebie i zgromadzone z publicznie dostępnie dostępnych źródeł dane, które gromadzimy w systemach wspierających prawidłową realizację świadczonych przez nas usług (np. w systemie typu CRM),
  • b) automatycznie rejestrowane i przechowywane (m.in. w plikach cookies) dane dotyczące Twojej aktywności na naszych stronach internetowych.

    Skutkiem profilowania jest udostępnienie Ci dopasowanych do Twoich indywidualnych zainteresowań treści za pośrednictwem naszych stron internetowych, mailowo, telefonicznie lub na stronach internetowych nie związanych z nami podmiotów, które świadczą nam usługi reklamowe (m.in. strony należące do sieci reklamowych Google czy Facebook).
  • 8. Administrator zbiera następujące dane osobowe:
  • a) Informacje kontaktowe, takie jak pełne imię i nazwisko, adres, numer telefonu, numer telefonu komórkowego, adres zamieszkania oraz adres email;
  • b) Informacje związane z miejscem zatrudnienia, takie jak Twoje stanowisko, nazwa pracodawcy, wielkość firmy itp., jeżeli dane są potrzebne do procesu rekrutacji;
  • 9. Odbiorcami danych osobowych mogą być organy, instytucje oraz podmioty uprawnione na mocy przepisów prawa, a także podmioty świadczące usługi na rzecz Administratora danych (np. obsługa prawna, IT, marketingowa, księgowa oraz inne podmioty uczestniczące w realizacji zamówionej usługi.
  • 10. Administrator może korzystać ze zautomatyzowanego podejmowania decyzji, w tym profilowania, do celów marketingowych oraz dostosowania oferty.
  • 11. Do przetwarzanych przez Administratora danych przysługuje wgląd użytkownikowi Serwisu, który je przekazał. Użytkownik ma również prawo do modyfikacji tych danych, żądania ich usunięcia oraz ograniczenia lub zaprzestania przetwarzania swoich danych osobowych w dowolnym momencie. W dowolnym momencie użytkownik może również żądać usunięcia swoich danych osobowych z serwisu. Prawo do przeniesienia danych nie ma zastosowania, ponieważ nie został ustalony standard wymiany takich danych pomiędzy obiektami hotelowymi.
  • 12 Użytkownik Serwisu ma prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  • 13. W celu wykonania swoich praw wskazanych w pkt. 8 powyżej użytkownik Serwisu powinien skontaktować się z Administratorem korzystając z tego samego adresu email lub numeru telefonu przekazanego do Serwisu, kontaktując się na adres iod@platanhotels.pl
  • 14. Każdy użytkownik serwisu może wnieść skargę do Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  • 15. Administrator realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniach w następujący sposób:
  • a) poprzez dobrowolnie wprowadzenie informacji w formularzach,
  • b) poprzez gromadzenie plików “cookies”.
  • 16. Przy pierwszej wizycie na stronie Aries Hotel & Spa Wisła użytkownik jest informowany o używaniu plików cookies. Pozostając na stronie użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies na stronie internetowej. Brak zmiany, po stronie użytkownika, ustawień przeglądarki, jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na użycie plików „cookies”.
  • 17. „Cookies”, czyli tzw. ciasteczka, są małymi plikami danych, zapisywanymi na Twoim urządzeniu przez strony internetowe, z których korzystasz. Odniesienia do „cookies” zawarte w niniejszym regulaminie obejmują też inne technologie i sposoby przechowywania danych lub automatycznego dostępu do danych na Twoim urządzeniu. Możemy także korzystać ze znaczników "web beacon", czyli plików przezroczystych obrazów umieszczanych na stronach internetowych w celu monitorowania Państwa aktywności na stronach Platan Hotels & Resorts Sp. z o.o.
  • 18. W chwili, gdy wszedłeś na naszą stronę, wyświetlono komunikat informujący o korzystaniu przez tę stronę z plików cookies oraz oferujący możliwość wyrażenia zgody na wykorzystywanie pewnych rodzajów takich plików. Plik cookie zazwyczaj zawiera nazwę strony internetowej, z której pochodzi, „czas życia” ciasteczka (to znaczy czas jego przechowywania) oraz przypisaną wartość, którą jest przeważnie przypadkowo wygenerowany unikalny numer.
  • 19. Aby wyświetlić ten komunikat, musieliśmy użyć pliku cookie. Dalsze korzystanie z niniejszej strony spowoduje umieszczenie na Państwa urządzeniu kolejnych plików cookies, które są niezbędne dla jej prawidłowego funkcjonowania. Inne pliki cookies zostaną umieszczone w Twoim urządzeniu tylko pod warunkiem wyrażenia na to przez Ciebie zgody. Szczegółowe opisy poszczególnych rodzajów plików cookies wykorzystywanych przez tę stronę zostały zamieszczone poniżej:
  • 20. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików „cookies”
  • a) sesyjne - pozostają w przeglądarce do momentu jej wyłączenia lub wylogowania się ze strony internetowej na której zostały zamieszczone,
  • b) stałe - pozostają w przeglądarce internetowej urządzenia do czasu ich usunięcia przez użytkownika bądź do z góry ustalonego czasu określonego w parametrach pliku cookies.
  • 21. Pod względem funkcjonalności każdego pliku cookie można je podzielić na:
  • a) pliki konwersji, która pozwalają analizować wydajność różnych kanałów sprzedaży
  • b) pliki trackowania (śledzenia), które w połączeniu z konwersjami pomagają analizować wydajność różnych kanałów sprzedaży
  • c) pliki marketingowe, używane do personalizowania treści reklam i ich właściwego kierowania
  • d) pliki marketingowe, używane do personalizowania treści reklam i ich właściwego kierowania
  • e) narzędzia analityczne, które pomagają poprawić komfort korzystania z witryny dzięki zrozumieniu, jak korzystają z niej użytkownicy
  • f) pliki niezbędne, czyli fundamentalne dla podstawowej funkcjonalności strony Pliki cookie, które stosujemy, pozwalają nam rozwijać naszą stronę.
  • 22. Niektóre pliki “cookies” mogą być umieszczane przez dostawcę witryny internetowej i systemu rezerwacji online jedynie w celu:
  • a) doskonalenia i wspierania procesu rezerwacji
  • b) analizy i zbierania danych statystycznych, dotyczących wykorzystania strony internetowej i systemu rezerwacji online, w celu ich poprawy
  • 23. Poza powyższym nie korzystamy z innych plików cookie w tym serwisie. Niektóre z narzędzi i treści są jednak dostarczane (a w niektórych przypadkach także podlegają hostingowi) przez zewnętrznych dostawców treści. Gdy przeglądasz te treści, tacy zewnętrzni dostawcy mogą zapisywać pliki cookie na Twoim komputerze lub urządzeniu przenośnym. Używamy plików cookies w celu:
  • poprawienia funkcjonalności strony www.arieswisla.pl,  jej struktury lub poprawy szybkości jej działania;
  • pomiaru ruchu w Internecie;
  • analizowaniu działań reklamowych;
  • dopasowania treści oferty do twoich oczekiwań.
  • 24. Korzystając z www.arieswisla.pl przeglądarka użytkownika może zapisywać pliki cookies pochodzące od podmiotów trzecich. Użytkownik ma możliwość wyłączyć zapisywanie oraz przechowywanie tego rodzaju pliki cookies na urządzeniu.

    Aktualna lista cookies podmiotów trzecich wykorzystywanych na stronie www.arieswisla.pl jest dostępna poniżej:

Kategoria

Okres przechowywania

Cel przechowywania

Google Analytics

2 lata

Wymagany do działania Google Analytics wykorzystywanego do generowania danych statystycznych o tym jak użytkownik korzysta z witryny. Więcej informacji na:
https://policies.google.com/privacy?hl=pl

Facebook

Do 2 lat

Dane z serwisu Facebook są używane do mierzenia skuteczności reklam za pośrednictwem narzędzi reklamowych Facebook, oraz optymalizacji pojawiających się reklam poprzez implementację piksela Facebook. Więcej informacji znajdziesz na:
https://www.facebook.com/business/gdpr#faqs
https://pl-pl.facebook.com/privacy/explanation
https://www.facebook.com/policy/cookies/printable)

Inne

ND

Współpracujemy także z innymi partnerami, jak np. BETASI i odwołujemy się do ich serwerów poprzez skrypty/pixele w celach opisanych powyżej.

  • 25. Aby uzyskać więcej informacji na temat plików cookies, w tym informacji o tym, jakie ustawienia przeglądarki spowodują odrzucanie plików cookies, należy udać się na stronę www.allaboutcookies.org.

    Sprawdź jak zarządzać ustawieniami plików cookies w popularnych przeglądarkach:
  • Aby wyłączyć śledzenie przez Google Analytics odnośnie do wszystkich witryn, należy wejść na poniższą stronę i pobrać dodatek do przeglądarki blokujący działanie Google Analytics:

    http://tools.google.com/dlpage/gaoptout
  • 26. Dodatkowe informacje na temat plików cookies podmiotów zewnętrznych:

    Google Analytics
    Niniejsza strona internetowa wykorzystuje Google Analytics, usługi analizowania stron internetowych firmy Google Inc. („Google”). Google Analytics wykorzystuje tzw. pliki cookie, czyli pliki tekstowe, które są przechowywane na komputerach użytkowników i które umożliwiają analizę korzystania przez użytkowników z danej strony internetowej. Informacje wygenerowane przez pliki cookie na temat korzystania ze strony internetowej przez użytkowników są zazwyczaj przesyłane na serwer Google w Stanach Zjednoczonych, gdzie są one przechowywane. Na tej stronie internetowej została aktywowana anonimizacja adresu IP, tak by adresy IP użytkowników Google były skracane z wyprzedzeniem w odniesieniu do Państw Członkowskich Unii Europejskiej lub Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Pełny adres IP będzie przesyłany na serwer Google w Stanach Zjednoczonych i tam skracany tylko w wyjątkowych przypadkach. Google będzie wykorzystywać te informacje w imieniu operatora niniejszej strony internetowej na potrzeby sporządzania szacunków dotyczących korzystania ze strony przez użytkowników, przygotowywania sprawozdań w zakresie aktywności na stronie i w innych celach związanych z korzystaniem ze strony i korzystaniem z Internetu, by świadczyć usługi na rzecz operatora strony.Adres IP przekazany przez przeglądarkę w ramach Google Analytics nie będzie łączony z innymi danymi Google. BAT gromadzi następujące informacje za pośrednictwem Google Analytics: liczba odwiedzających, adresy URL, z których odwiedzający przechodzą na tę stronę oraz adresy wiarygodnych stron internetowych.Możesz uniemożliwić Google gromadzenie danych zbieranych przez pliki cookie poprzez uruchomienie tzw. blokującego pliku cookie na swoim komputerze – tutaj możesz sprawdzić, jak to zrobić. Więcej informacji na temat polityki prywatności Google Analytics znajdziesz tutaj.

    Facebook
    Nasza strona internetowa wykorzystuje pluginy sieci społecznościowej Facebook, Facebook Inc., 1 Hacker Way, Menlo Park, California 94025, USA. Pluginy te mogą być zidentyfikowane na podstawie zamieszczonego logo Facebook lub przycisku "Lubię to"  Aby uzyskać więcej szczegółów, skieruj się na stronę https://developers.facebook.com/docs/plugins/.

    W chwili odwiedzania przez Ciebie naszej strony internetowej zostanie nawiązane bezpośrednie połączenie po między Twoją przeglądarką internetową a serwerami Facebook. Umożliwia ono otrzymanie przez Facebook informacji o Twojej wizycie na naszej stronie internetowej (włączając Twój adres IP). W przypadku wciśnięcia przycisku "Lubię to" w trakcie zalogowania na stronie Facebook, dostawca usług umożliwia utworzenie linku do treści zawartej na naszej stronie internetowej. Pozwala to na powiązanie wizyty na naszej stronie z Twoim kontem w portalu Facebook. Zwracamy Twoją uwagę, iż jako operator tej strony internetowej, nie mamy wiedzy o zakresie danych transmitowanych do Facebook jak również o sposobie wykorzystania tych danych. Aby uzyskać więcej informacji, prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności Facebook na stronie https://www.facebook.com/privacy/explanation.
    Jeżeli nie chcesz, aby wizyta na naszej stronie internetowej została zarejestrowana przez Facebook, prosimy o wylogowanie się z konta Facebook przed odwiedzeniem strony.
  • 27. W Serwisie mogą pojawiać się linki do innych stron internetowych, które działają niezależnie od Serwisu i nie są w żaden sposób nadzorowane przez Serwis. Strony te mogą posiadać własne polityki dotyczące prywatności oraz regulaminy, z którymi zalecamy się uważnie zapoznać.
  • 28. Administrator zastrzega sobie prawo do zmiany w polityce prywatności serwisu, co może zostać spowodowane przez rozwój technologii internetowej, ewentualne zmiany prawa w zakresie ochrony danych osobowych oraz rozwój Serwisu. O wszelkich zmianach będziemy informować użytkowników w sposób widoczny i zrozumiały.
  • Lista podmiotów przetwarzających dane
  • Korzystamy z następujących narzędzi analitycznych:
    Google
  • Korzystamy z następujących narzędzi marketingowych:
    Facebook

Najlepsze beskidzkie przysmaki – 5 dań, które musisz spróbować

P

odróżując po Beskidach, nie sposób pominąć tego, co dla regionu najbardziej charakterystyczne – bogatej i różnorodnej kuchni, zakorzenionej w tradycji pasterskiej i góralskiej. Dla Gości odwiedzających Aries Hotel & SPA Wisła, którzy pragną połączyć luksusowy rodzinny wypoczynek w górach z kulinarną podróżą, regionalne specjały stanowią obowiązkowy punkt pobytu.

Podróżując po Beskidach, nie sposób pominąć tego, co dla regionu najbardziej charakterystyczne – bogatej i różnorodnej kuchni, zakorzenionej w tradycji pasterskiej i góralskiej. Dla Gości odwiedzających Aries Hotel & SPA Wisła, którzy pragną połączyć luksusowy rodzinny wypoczynek w górach z kulinarną podróżą, regionalne specjały stanowią obowiązkowy punkt pobytu.

Beskidzka kuchnia to kuchnia prosta w formie, lecz głęboka w smaku. Każda potrawa opowiada historię regionu – jego surowego klimatu, pasterskiego dziedzictwa i umiłowania do naturalnych składników. Przygotowaliśmy zestawienie pięciu dań, które najlepiej oddają kulinarną tożsamość Beskidów i których warto spróbować podczas wizyty w Wiśle i okolicach.

Kwaśnica – esencja góralskiej tradycji

Kwaśnica to jedna z najbardziej charakterystycznych zup regionu beskidzkiego. Jej smak opiera się na kiszonej kapuście, do której dodaje się wędzone żeberka lub boczek. Zupa ma intensywny, kwaśny aromat i głęboki smak, który rozgrzewa w chłodne dni. Serwowana jest zazwyczaj z chlebem żytnim lub pajdą chleba z masłem.

Przepis na kwaśnicę różni się nieco w zależności od gospodarstwa, ale zawsze bazuje na kilku podstawowych składnikach: kiszonej kapuście, mięsie i przyprawach takich jak ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek. To danie nie tylko syci, ale także przywołuje wspomnienia domowego ogniska.

Kwaśnica pełni ważną rolę w kuchni beskidzkiej jako symbol prostoty i tradycyjnego gotowania. Obecnie znajdziemy ją zarówno w schroniskach górskich, jak i w renomowanych restauracjach regionalnych.

Żętyca – kwaśne bogactwo z bacówki

Żętyca to napój o specyficznym, kwaśnym smaku, powstający z serwatki po produkcji oscypka lub bundzu. Spożywana była tradycyjnie przez baców w trakcie wypasu owiec w górach. Choć nie każdemu przypadnie do gustu od pierwszego łyku, warto jej spróbować ze względu na wartości odżywcze.

Produkt ten jest bogaty w białko i probiotyki, wspomagające trawienie i układ odpornościowy. Wiele osób ceni żętycę również za jej właściwości orzeźwiające, zwłaszcza latem, kiedy serwowana schłodzona potrafi przynieść ulgę po długim marszu.

Współcześnie żętycę można znaleźć na jarmarkach regionalnych i w gospodarstwach agroturystycznych. Jej popularność rośnie, szczególnie wśród osób poszukujących naturalnych i nieprzetworzonych produktów.

Choć bywa traktowana jako ciekawostka kulinarna, dla wielu mieszkańców Beskidów to codzienny element diety, nieodłączny towarzysz wypraw w góry i symbol lokalnej kultury pasterskiej.

Oscypek z żurawiną – smak dymu i tradycji

Oscypek to wędzony ser z mleka owczego, który stał się kulinarną ikoną regionów górskich. Jego produkcja wymaga specjalnych warunków – odpowiedniej temperatury, wilgotności i drewna bukowego lub olchowego do wędzenia. Charakterystyczny kształt i dekoracyjny wzór formowany w drewnianych foremkach świadczy o jego ręcznym wykonaniu.

Podawany najczęściej na ciepło z dodatkiem słodkiej konfitury z żurawiny, oscypek łączy w sobie słoność sera z kwaskowatą słodyczą owoców. To połączenie stało się klasyką serwowaną w karczmach i na festynach regionalnych.

W sezonie letnim oscypki sprzedawane są przy górskich szlakach, często prosto od baców. Ich smak i aromat zależą od długości wędzenia oraz jakości mleka, co sprawia, że każdy egzemplarz ma swój unikalny charakter.

Choć oscypek można kupić w sklepach, warto poszukać wersji certyfikowanej, oznaczonej znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Tylko taka gwarantuje tradycyjną recepturę i pochodzenie z Podhala lub Beskidów.

Bryndza – owczy skarb z Podhala i Beskidów

Bryndza to miękki, biały ser o intensywnym smaku i lekkiej kwasowości. Wyrabiany z owczego mleka, często z dodatkiem krowiego, stanowi bazę wielu potraw góralskich. Cieszy się renomą nie tylko w Polsce, ale i w Słowacji, gdzie również stanowi lokalny przysmak.

Najczęściej wykorzystywana jest do smarowania chleba, farszu pierogów lub jako składnik past. Ma kremową konsystencję i wyrazisty aromat, który docenią miłośnicy serów pleśniowych i dojrzewających.

Bryndza pojawia się w kuchni beskidzkiej jako zamiennik bardziej tłustych dodatków. Jej niska kaloryczność i wysoka zawartość białka sprawiają, że jest chętnie wybierana przez osoby aktywne fizycznie.

Warto poszukać świeżej bryndzy w bacówkach lub na lokalnych targach – tam mamy pewność, że została przygotowana bez zbędnych dodatków i zachowuje pełnię naturalnych walorów smakowych.

Moskole – ziemniaczane placuszki z pieca

Moskole to cienkie, ziemniaczane placki pieczone na blasze, które wywodzą się z tradycji kuchni pasterskiej. Ich nazwa pochodzi od Wołochów, którzy przywędrowali w Karpaty i przywieźli ten sposób przygotowania prostych, sycących potraw. Obecnie moskole są jednym z najbardziej rozpoznawalnych dodatków serwowanych w karczmach beskidzkich.

Ciasto przygotowuje się z gotowanych ziemniaków, mąki, jajek i soli. Uformowane placki piecze się na gorącej blasze lub patelni bez tłuszczu, co nadaje im delikatnie przypaloną skórkę i miękkie wnętrze. Smakują świetnie z masłem czosnkowym, śmietaną lub bryndzą.

Moskole często pojawiają się w roli dodatku do mięsnych dań lub zup, ale równie dobrze sprawdzają się jako samodzielne danie. Często można spotkać ich wersje z dodatkami, takimi jak zioła, cebula czy ser.

Dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi moskole zyskały popularność poza regionem Beskidów. Są dowodem na to, że najprostsze potrawy często okazują się najbardziej pamiętne i autentyczne.

Beskidzka kuchnia – kulinarna wizytówka regionu

Klasyczne Beskidzkie przysmaki to nie tylko potrawy, ale opowieści zaklęte w smakach i zapachach. Są świadectwem tradycji, która przetrwała pokolenia, i wciąż stanowią ważny element tożsamości regionu. Dla Gości Aries Hotel & SPA Wisła chcących w pełni poczuć atmosferę Beskidów, kulinarna podróż śladami lokalnych specjałów jest naturalnym dopełnieniem luksusowego wypoczynku.

Warto podczas pobytu odwiedzić Restaurację Polka serwującą dania oparte na regionalnych produktach, a także sięgnąć po oferty specjalne przygotowywane przez szefa kuchni, które nierzadko obejmują degustacje lokalnych smaków. Wyprawa w Beskidy to nie tylko wędrówki po szlakach i relaks w strefie SPA – to również podróż przez wyjątkową kuchnię, która pozostaje w pamięci na długo po powrocie z urlopu.

FAQ – najczęstsze pytania o beskidzką kuchnię

Co zjeść w Beskidach?

W Beskidach warto spróbować tradycyjnych potraw takich jak kwaśnica na żeberkach, moskole z masłem czosnkowym, oscypek z żurawiną, bryndza, a także hałuski czy kluski żelazne. Na przekąskę idealnie nadaje się chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, natomiast dla miłośników napojów regionalnych polecana jest żętyca. Kuchnia beskidzka wyróżnia się prostotą, sycącym charakterem i wykorzystaniem lokalnych produktów.

Czym różni się kwaśnica od kapuśniaku?

Kwaśnica i kapuśniak to zupy na bazie kiszonej kapusty, jednak różnią się składnikami i intensywnością smaku. Kwaśnica przygotowywana jest bez dodatku warzyw, głównie na żeberkach lub wędzonce, i ma bardziej wyrazisty, kwaśny smak. Kapuśniak natomiast zawiera marchew, ziemniaki, czasem grzyby i jest łagodniejszy. Kwaśnica to danie typowe dla Podhala i Beskidów.

Jakie sery regionalne warto spróbować w Beskidach?

W Beskidach szczególnie polecane są oscypek, bryndza i bundz. Oscypek to wędzony ser z mleka owczego, często podawany z żurawiną. Bryndza to miękki, intensywny ser używany do smarowania i farszu. Bundz natomiast jest łagodnym, świeżym serem, często podawanym na zimno lub z dodatkami. Wszystkie te sery wyrabiane są według tradycyjnych metod w bacówkach.

Gdzie w Beskidach najlepiej zjeść potrawy regionalne?

Potrawy regionalne najlepiej smakują w lokalnych karczmach, bacówkach oraz gospodarstwach agroturystycznych. Warto szukać miejsc oferujących produkty z certyfikatem pochodzenia, np. tradycyjny oscypek czy bryndzę. Popularne są również festyny i jarmarki regionalne, gdzie można spróbować potraw w autentycznym wydaniu i porozmawiać z producentami.

Z czego robi się moskole?

Moskole przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej lub żytniej, jajka i soli. Ciasto formuje się w placki i piecze bez tłuszczu na rozgrzanej blasze. To danie wywodzi się z kuchni pasterskiej i było popularne wśród górali. Moskole podaje się z masłem, czosnkiem, śmietaną lub bryndzą. Mają prosty skład, ale wyjątkowy smak i są cenione za sycący charakter.

Poprzedni artykuł
Hotel przyjazny zwierzętom: Akceptujemy psy!
Następny artykuł

Najnowsze artykuły

Hotel przyjazny zwierzętom: Akceptujemy psy!

Hotel przyjazny zwierzętom: Akceptujemy psy!

Podróżowanie z psem nie musi oznaczać rezygnacji z luksusu ani kompromisów w zakresie komfortu. Wręcz przeciwnie – współczesna oferta hotelowa wychodzi naprzeciw potrzebom Gości, dla których czworo...

Trasy rowerowe w Wiśle i okolicach – przewodnik po szlakach, atrakcjach i poradach dla rowerzystów

Trasy rowerowe w Wiśle i okolicach – przewodnik po szlakach, atrakcjach i poradach dla rowerzystów

Wisła, położona w sercu Beskidu Śląskiego, to nie tylko malownicze miasteczko znane z urokliwych krajobrazów i bogatej kultury, ale także prawdziwy raj dla miłośników jazdy na rowerze. Różnorodność...

Aries Hotel & Spa Wisła – idealny hotel spa na weekend z przyjaciółką w Beskidzie Śląskim

Aries Hotel & Spa Wisła – idealny hotel spa na weekend z przyjaciółką w Beskidzie Śląskim

Wisła, malowniczo położona wśród beskidzkich szczytów, to nie tylko mekka narciarzy i miłośników pieszych wędrówek. W ostatnich latach zyskała nowe oblicze – stała się miejscem, w którym relaks w s...

No items found.