Menu ze szparagami - sezon w pełni

T

ak, to już ten czas. Długo wyczekiwany sezon na białe i zielone szparagi. Ich rola w kuchni jest niezwykle istotna. Są składnikiem wielu dań. Ich subtelny smak i delikatna tekstura sprawiają, że są idealnym dodatkiem do różnorodnych potraw. Przygotowywanie białych szparagów jak również zielonych szparagów może odbywać się na wiele sposobów - można je gotować, smażyć, piec, grillować a nawet jeść na surowo. Istotne jest zachowanie odpowiedniej konsystencji, aby szparagi zielone były al dente - chrupiące, ale jednocześnie delikatne. Niezależnie od wybranego sposobu przygotowania, szparagi wzbogacają smak wielu dań, dodając im niepowtarzalnego charakteru i świeżości.

Restauracja Polka jak co roku przygotowała dania z sezonowym menu, w którym główną rolę odgrywają szparagi. Goście mogą wybierać spośród trzech dań: przystawki, zupy oraz dania głównego. Bez względu na to, czy preferujecie bardziej tradycyjne dania ze szparagami czy poszukujecie czegoś bardziej kreatywnego, Restauracja Polka przygotowała propozycje dla każdego miłośnika tych wyjątkowych warzyw.

Przystawka - białe i zielone szparagi z gorgonzolą i boczkiem. To połączenie delikatnych zblanszowanych białych szparagów oraz zielonych szparagów z espumą z gorgonzoli. Chrupkości dodaje puder z boczku. Danie nie tylko smaczne, ale równie efektowne w podaniu.

Zupa - krem na bazie białych szparagów z białym winem, masłem i śmietaną. Dodatki: pasta z pieczonych orzechów laskowych oraz marynowane w zalewie octowej kurki, które idealnie podbijają smak białych szparagów.

Danie główne - comber jagnięcy marynowany w rozmarynie, czosnku i mięcie. Co stanowi klucz idealnie przygotowanego mięsa? Comber jest gotowany w niskiej temperaturze a dopiero później smażony. Puree ziemniaczane z dzikim czosnkiem, smażone zielone szparagi oraz koper włoski stanowią dodatki do dania. Sos na bazie demi glace z anyżem to idealny finisz.

Sezon na szparagi zielone i białe to wyjątkowy czas dla miłośników tego warzywa. Obejmuje on zazwyczaj okres od wiosny do wczesnego lata, ze szczytem dostępności w miesiącach maj i czerwiec. Pozwól sobie na unikalną, kulinarną podróż i delektuj się wyjątkowymi daniami w Restauracji Polka. Nie przegap tego krótkiego okresu w roku i zarezerwuj stolik już dziś!

Restauracja to nie tylko jedzenie, to przygoda dla zmysłów! Odkryj szparagi na nowo!

...a na deser - klasyczna beza włoska z cremem lemon curd oraz sorbetem z czerwonej pomarańczy. Słodko-kwaśny, delikatny deser.

Restauracja Polka - jesteśmy otwarci codziennie od 13.00 do 22.00

Po menu zapraszamy -> TUTAJ

Przeczytaj także:

Poprzedni artykuł
Nowość w Aries SPA – pakiet orientalnych zabiegów dla ciała
Następny artykuł
Szlak Niedźwiadka - idealna atrakcja dla dzieci w Wiśle

Najnowsze artykuły

Niespodzianka w pokoju hotelowym

Niespodzianka w pokoju hotelowym

Każda podróż zasługuje na wyjątkowy początek, a hotele mają za zadanie uczynić ten moment niezapomnianym. W Aries Hotel & Spa Wisła przywiązujemy ogromną wagę do kreowania niezapomnianych przeżyć d...

Tydzień Kultury Beskidzkiej w Wiśle

Tydzień Kultury Beskidzkiej w Wiśle

Nie od dziś wiadomo, że Beskidy stanowią serce regionu o bogatej kulturze i tradycjach. Co roku, miasto Wisła staje się świadkiem niezwykłego wydarzenia - Tygodnia Kultury Beskidzkiej, w którym wsp...

Zapora Wisła Czarne - historia powstania

Zapora Wisła Czarne - historia powstania

Zaporę wodną w Wiśle Czarnem budowano w latach 1967-1973, w miejscu nieco poniżej połączenia potoków Czarnej i Białej Wisełki, które wskutek spiętrzenia wód zostało zalane. Z powodu budowy musiano ...

No items found.