Greenhouse Aries - nowe menu degustacyjne

G

reenhouse Aries właśnie zaprezentował nowe, letnie menu. 7 dań zaspokoi z całą pewnością gusta nawet najbardziej wymagających podniebień. Jakie składniki królują w tym sezonie? Arbuz, langustyna, królik, żabnica oraz sarna. Dania uzupełniają wyselekcjonowane wina, ale o nich w osobnym wpisie. Zapraszamy do zapoznania się z menu oraz rezerwacji Greenhouse na wyjątkowe okazje.

Na początek kolacji Ober Mistrz serwuje zawsze amouse bouche, czyli 'przekąskę', której celem jest rozbudzić nasz smak na kolejne wyjątkowe dania. Goście Greenhouse Aries otrzymują w tym momencie arbuz marynowany w czerwonym winie, syropie z granata i hibiskusie, który następnie jest... wędzony. Emulsja z trybuli dodaje orzeźwienia i posmaku anyżu. Można serwować przystawki.

Pierwsza serwowana jest langustynka na sposób ceviche z dodatkiem ogórka marynowanego w mohito z pianką z wody kokosowej. Następnie możemy spróbować grasicy. Szef kuchni podaje ją na topinamburze. Sama grasica moczona jest w mleku a następnie smażona z dodatkiem białego wina i tymianku. Serwowana jest jako mus. Dodatki to prażona cebula oraz sos z czarnej porzeczki.

Bulion z królika jest bardzo esencjonalny i intensywny. Przygotowany jest na pieczonych kościach z królika. Z tuszy powstaje mus, który następnie formowany jest w mini roladki w otulinie marchwi. Marchew fioletowa została zamarynowana w wodzie z pomidorów z dodatkiem octu ryżowego a pomarańczowa w zalewie z czerwonego wina z hibiskusem i tymiankiem. Dodatkiem dodającym kwasowości do dania są świeże kiełki szczawiku zajęczego.

Na danie główne otrzymujemy żabnicę a następnie sarnę. Ta pierwsza jest smażona. Podawana z porem gotowanym w soku pomarańczowym oraz zblanszowanymi i smażonymi szparagami. Dodatkowo łodygi ze szparagów podawane są z musem z zielonego groszku.

Comber z sarny został przygotowany metodą souse vide w temp. 54 stopni, co daje różowe, bardzo delikatne mięso. Kasza gryczana jako dodatek sama w sobie stanowi danie. Najpierw lekko podgotowana, następnie jest smażona z dodatkiem wywaru z kiełbasy enduja. Wykończenie to ser taleggio w formie espumy.

Na deser ciastko z mączki migdałowej z konfitury z rabarbaru z kremem angielskim z dodatkiem syropu z czarnego bzu. Na koniec włoska beza.

Jeśli szukacie zacisznego miejsca z wyśmienitą kuchnię na organizację zaręczyn, urodzin lub po prostu spotkania we dwoje to Greenhouse Aries z całą pewnością spełni Wasze oczekiwania. Po więcej informacji zapraszamy TUTAJ.

Przeczytaj także o menu ze szparagami.

Poprzedni artykuł
PSYjaciele w Aries
Następny artykuł
Nowa kategoria - pokoje z tarasami

Najnowsze artykuły

Pociągiem do Wisły i w Beskid Śląski

Pociągiem do Wisły i w Beskid Śląski

Wisła – od letniska do kurortu Początki rozwoju turystyki na terenie Wisły przypadają na ostatnie dwudziestolecie XIX wieku. Należy jednak pamiętać, że w okresie wcześniejszym zjeżdżały do wsi pod ...

Gdzie dobrze zjeść w Wiśle? Tylko w Restauracja Polka.

Gdzie dobrze zjeść w Wiśle? Tylko w Restauracja Polka.

Jesień w Restauracji Polka to przegrzebki, kaszanka, dynia oraz grzyby. Również te serwowane w... deserze. Jeśli jesteście ciekawi co tym razem przygotował Szef Kuchni Tomasz Morys wraz ze swoim ze...

Jesień w Aries SPA - propozycje zabiegów

Jesień w Aries SPA - propozycje zabiegów

Jesień jest dobrą porą roku dla skóry. To czas rewitalizacji i odbudowy zmęczonych latem tkanek. W Aries SPA dbamy, by każdy zabieg wykonany był w duchu holistycznej regeneracji, dlatego stronimy o...

No items found.