Greenhouse Aries - nowe menu degustacyjne

G

reenhouse Aries właśnie zaprezentował nowe, letnie menu. 7 dań zaspokoi z całą pewnością gusta nawet najbardziej wymagających podniebień. Jakie składniki królują w tym sezonie? Arbuz, langustyna, królik, żabnica oraz sarna. Dania uzupełniają wyselekcjonowane wina, ale o nich w osobnym wpisie. Zapraszamy do zapoznania się z menu oraz rezerwacji Greenhouse na wyjątkowe okazje.

Na początek kolacji Ober Mistrz serwuje zawsze amouse bouche, czyli 'przekąskę', której celem jest rozbudzić nasz smak na kolejne wyjątkowe dania. Goście Greenhouse Aries otrzymują w tym momencie arbuz marynowany w czerwonym winie, syropie z granata i hibiskusie, który następnie jest... wędzony. Emulsja z trybuli dodaje orzeźwienia i posmaku anyżu. Można serwować przystawki.

Pierwsza serwowana jest langustynka na sposób ceviche z dodatkiem ogórka marynowanego w mohito z pianką z wody kokosowej. Następnie możemy spróbować grasicy. Szef kuchni podaje ją na topinamburze. Sama grasica moczona jest w mleku a następnie smażona z dodatkiem białego wina i tymianku. Serwowana jest jako mus. Dodatki to prażona cebula oraz sos z czarnej porzeczki.

Bulion z królika jest bardzo esencjonalny i intensywny. Przygotowany jest na pieczonych kościach z królika. Z tuszy powstaje mus, który następnie formowany jest w mini roladki w otulinie marchwi. Marchew fioletowa została zamarynowana w wodzie z pomidorów z dodatkiem octu ryżowego a pomarańczowa w zalewie z czerwonego wina z hibiskusem i tymiankiem. Dodatkiem dodającym kwasowości do dania są świeże kiełki szczawiku zajęczego.

Na danie główne otrzymujemy żabnicę a następnie sarnę. Ta pierwsza jest smażona. Podawana z porem gotowanym w soku pomarańczowym oraz zblanszowanymi i smażonymi szparagami. Dodatkowo łodygi ze szparagów podawane są z musem z zielonego groszku.

Comber z sarny został przygotowany metodą souse vide w temp. 54 stopni, co daje różowe, bardzo delikatne mięso. Kasza gryczana jako dodatek sama w sobie stanowi danie. Najpierw lekko podgotowana, następnie jest smażona z dodatkiem wywaru z kiełbasy enduja. Wykończenie to ser taleggio w formie espumy.

Na deser ciastko z mączki migdałowej z konfitury z rabarbaru z kremem angielskim z dodatkiem syropu z czarnego bzu. Na koniec włoska beza.

Jeśli szukacie zacisznego miejsca z wyśmienitą kuchnię na organizację zaręczyn, urodzin lub po prostu spotkania we dwoje to Greenhouse Aries z całą pewnością spełni Wasze oczekiwania. Po więcej informacji zapraszamy TUTAJ.

Przeczytaj także o menu ze szparagami.

Poprzedni artykuł
PSYjaciele w Aries
Następny artykuł
Nowa kategoria - pokoje z tarasami

Najnowsze artykuły

Wisła latem – przewodnik po atrakcjach turystycznych, szlakach i wakacjach w górach

Wisła latem – przewodnik po atrakcjach turystycznych, szlakach i wakacjach w górach

Wisła, położona w sercu Beskidu Śląskiego, to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i malowniczych miast górskich w Polsce. Znana przede wszystkim jako rodzinne miasto Adama Małysza, zimą zmienia się...

Detoks ciała i umysłu – relaks w Hotelu SPA

Detoks ciała i umysłu – relaks w Hotelu SPA

Współczesny tryb życia pełen jest pośpiechu, stresu i bodźców, które nadwyrężają nasze siły fizyczne i psychiczne. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób szuka miejsc, które oferują holistyczny re...

Najlepsze beskidzkie przysmaki – 5 dań, które musisz spróbować

Najlepsze beskidzkie przysmaki – 5 dań, które musisz spróbować

Podróżując po Beskidach, nie sposób pominąć tego, co dla regionu najbardziej charakterystyczne – bogatej i różnorodnej kuchni, zakorzenionej w tradycji pasterskiej i góralskiej. Dla Gości odwiedzaj...

No items found.