Gdzie dobrze zjeść w Wiśle? Tylko w Restauracja Polka.

J

esień w Restauracji Polka to przegrzebki, kaszanka, dynia oraz grzyby. Również te serwowane w... deserze. Jeśli jesteście ciekawi co tym razem przygotował Szef Kuchni Tomasz Morys wraz ze swoim zespołem zapraszamy do krótkiej prezentacji nowości w karcie menu.

Restauracja Polka to przede wszystkim dania kuchni polskiej serwowane w nowatorskiej odsłonie. Tatar w kości wołowej, żołądki gęsie z truflą czy schabowy z jusem wędzonym. Polska kuchnia nabiera w Restauracji Polka charakteru i jeszcze lepszego smaku.

Restauracja Polka w Wiśle prezentuje nowe, jesienne menu

Przegrzebki z kaszanką - zaskoczenie połączone z uwielbieniem

Pierogi z dynią - kunszt kulinarny Szefa Kuchni

Krem grzybowy - klasyk a może jednak nie?

Mus z białej czekolady z... borowikiem - deser, który należy spróbować

Zacznijmy od przystawki. Smażone przegrzebki - nudna klasyka? Nie, jeśli serwujemy je z kaszanką. Idealne połączenie owoców morza z polską kaszanką, słodkimi daktylami i szarą renetą z całą pewnością zaskoczy nie jednego Gościa w Restauracji Polka.

Dla wegetarian przygotowano danie jarskie. Jesteście miłośnikami dyni czy może wręcz przeciwnie. Dynia jest dla Was warzywem bez smaku o nieciekawej konsystencji. Pierogi z dynią serwowane w Polce to arcydzieło. To hołd składany dynii. W jednym daniu mamy: puree z dyni, farsz z dyni, dynie gotowaną na maśle, oliwę dyniową, puder z dyni oraz dynie piklowaną na słodko. Smak? To danie trzeba spróbować! Jest rewelacyjne.

Dania jarskie choć stanowią mniejszość w karcie menu cieszą się rosnącym zainteresowaniem. Goście mogą zamawiać także ratatouille oraz sałatkę z tofu.

Zupa? Jak co roku nie mogło zabraknąć kremu grzybowego. Tym razem Tomasz Morys - Szef Kuchni podał go w wersji espumy z taleggio z gotowanym boczniakiem, który następnie został lekko podsmażony. Dodatki - puder ziołowy i grzybowy. Esencja grzybowa na talerzu.

Na deser... grzyby :) Dosłownie i w przenośni. Cukiernik przeszedł sam siebie. Zamawiając deser otrzymujemy mini las z grzybami. Smaki to klasyczny mus z białej czekolady z dodatkiem suszonych borowików, które nadają charakteru. Dodatkowo do zakwaszenia użyto żelu z cytryny oraz kruszonki z grzybami. Całość łączą lody gruszkowe w pudrze z palonego siana. Nic dodać, nic ująć.

Głodni? Zapraszamy do rezerwacji stolika. Restauracja Polka jest otwarta codziennie, 14.00 - 22.00 Warto wspomnieć, że opiekunem restauracji jest znana restauratorka Magda Gessler, której wysokie wymagania są gwarantem wyśmienitego smaku serwowanych potraw. Z bogatej karty menu Goście mogą wybierać od ryb (pstrąg wiślański, jesiotr) po wysokiej klasy mięsa (jagnięcina, cielęcina, steki) na wyjątkowych deserach kończąc.

Karta menu -> TUTAJ

Poprzedni artykuł
Jesień w Aries SPA - propozycje zabiegów
Następny artykuł
Pociągiem do Wisły i w Beskid Śląski

Najnowsze artykuły

Przewodnik po stokach narciarskich i biegowych

Przewodnik po stokach narciarskich i biegowych

30 km tras narciarskich! Gdzie? W Wiśle. Zapraszamy Was do pobrania naszego przewodnika po 6 najlepszych stokach narciarskich. Nie zapomnieliśmy także o miłośnikach tras biegowych. Kubalonka czy Jo...

Historyczne zdjęcia Aries Hotel & Spa Wisła

Historyczne zdjęcia Aries Hotel & Spa Wisła

Aries Hotel & Spa Wisła to miejsce z historią, która sięga lat 50-tych. To właśnie w 1952 roku rozpoczęto budowę budynku, który najpierw był Domem Turysty PTTK. Z okazji 66-lat od powstania schroni...

Ferie w Aries!

Ferie w Aries!

Śnieg - JEST, mróz - JEST. Zapraszamy Was zatem do Aries Hotel & Spa Wisła na niezapomniane ferie zimowe. Szykuje się piękna zima w Perle Beskidu - Wiśle.

No items found.